Tri mita o pijenju vode tokom jela

Datum: 06.09.2023
Podeli Tvituj

Da li treba da pijemo vodu tokom jela? Evo što kaže poznata nutricionistkinja Keri Glasman.

“Hidratacija je jedna od mojih omiljenih tema i podstičem vas da pijete vodu što je češće moguće, što uključuje vodu tokom obroka”, kaže Glasman za Nutrition Life.

Kako funkcioniše probava

Kao što verovatno znate, probava počinje u ustima. Čim hrana uđe u usta, signalizuje žlezdama da proizvode pljuvačku. U pljuvačci su enzimi koji počinju razgrađivati hranu kako bi je lakše progutali.

Hrana zatim putuje do želudca i bude pomešana sa želudačnim sokovima koji je još više razgrađuju. Sledeća stanica je tanko crevo, gde probavni enzimi iz gušterače i žuč iz jetre ulaze u proces. Hrana se još više razgrađuje, pripremajući hranljive stvari da se apsorbuju u krvotok.

Tri mita o pijenju vode dok jedete

Mit 1: Ometa vašu probavu

Postoje tvrdnje da pijenje vode tokom jela može uticati na vašu probavu razređivanjem kiseline i probavnih enzima koje vaš probavni trakt koristi za razgradnju hrane. To, tvrde neki, može sprečiti vaše telo da pravilno apsorbuje hranljive stvari i dovesti do nadutosti.

Međutim, tu teoriju ne potvrđuju istraživanja, a čak i kad bismo otkrili da u njoj ima istine, dobrobiti pijenja vode tokom obroka daleko bi nadmašile taj učinak, kaže poznata nutricionistkinja.

Mit 2: Negativno utiče na proizvodnju pljuvačke

Voda nije jedina tečnost za koju se tvrdi da utiče na probavu. Neki ljudi tvrde da pijenje kiselih pića, poput alkohola, uz obroke isušuje vašu pljuvačku, što posledično otežava probavu hrane.

Iako je istina da alkohol smanjuje lučenje pljuvačke, za to su uglavnom odgovorne veće koncentracije alkohola u žestokim pićima. Nema naučnih dokaza da će čaša vina ili piva uz večeru (ako se konzumiraju u umerenim količinama, naravno!) negativno uticati na probavu.

Mit 3: Tečnosti ubrzavaju pražnjenje želuca

Neki tvrde da će pijenje vode ili drugih tečnosti uz obroke ubrzati kretanje hrane kroz vaš probavni trakt. Smatra se da to skraćuje vreme u kojem hrana dolazi u kontakt sa želudačnom kiselinom i probavnim enzimima, što dovodi do slabije probave.

Iako ovo zvuči izvodivo, istina je da tečnosti nemaju uticaja na krute stvari u probavnom procesu. Dok tečnosti očito prolaze kroz probavni trakt brže od krutih stvari, studije su pokazale da one ne utiču na brzinu probave hrane i brzinu pražnjenja iz želuca.

Prednosti pijenja vode tokom jela

Voda pomaže probavu

Ne samo da pijenje vode uz obrok ne ometa probavu, već joj zapravo pomaže. Voda (i druge tečnosti) pomažu u razgradnji hrane kako bi vaše telo moglo bolje apsorbovati hranljive stvari koje jedete. Pijenje vode uz obrok pomaže nesmetanom kretanju hrane kroz probavni trakt i omekšava stolicu. Dakle, vaš unos vode zapravo može sprečiti nadutost i zatvor.

Sprečava prejedanje

Istraživanje je pokazalo da voda tokom obroka može pomoći u suzbijanju debljanja sprečavajući prejedanje. Dakako, tu je reč o nekoliko čaša. U svemu, dakle, treba biti umeren.

Popijete vodu dok čekate da se pojavi vaše glavno jelo? Ispostavilo se da to može uzrokovati da se pre osećate siti. U jednoj studiji, odrasli koji su pili vodu neposredno pre večere izgubili su više kilograma od onih koji nisu.

Zaključak: Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljno vode tokom dana povezano je s gubitkom težine, boljim raspoloženjem i energijom te boljom kožom. Stoga, kako Keri Glasman zaključuje, defintivno ima smisla piti vodu i pre, tokom i između obroka.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije