Turska povlači vojnike sa Kosova

Datum: 06.09.2023
Podeli Tvituj

Turske rezervne snage u sastavu KFOR-a, raspoređene na Kosovu u junu, vratiće se u sredu u Tursku, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Ministar Jašar Guler rekao je da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru dužnosti u UN, NATO-u, EU i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i u kontekstu bilateralnih odnosa, i pomno prati dešavanja na Balkanu, gde postoje zajedničke istorijske i kulturne vrednosti.

Turska je u junu raspodelila dodatne trupe na Kosovu kao odgovor na zahtev NATO-a nakon tenzija u severnom delu zemlje.

„Naša raspoređena jedinica je po dolasku u kasarnu ‘Sultan Murat’ na Kosovu 6. juna 2023. godine, dala važan doprinos u obezbeđivanju mira na Kosovu od 10. juna do 31. avgusta i uspešno izvršila svoju misiju“, navodi se u saopštenju, prenosi Klankosova.tv.

Ministarstvo je saopštilo da je njihov premeštaj počeo danas i da će se završiti sutra.

Takođe, rečeno je da će komandu KFOR-a preuzeti Turska na period od godinu dana počev od 10. oktobra 2023. godine.

Ministarstvo odbrane Turske je u junu saopštilo da „Turska pokazuje konstruktivan stav i poziva strane na uzdržanost, za rešavanje nedavnih događaja u severnom delu prijateljske i bratske zemlje Kosovo, koji štete regionalnoj bezbednosti i stabilnosti. Nakon događaja na Kosovu, na zahtev Komande združenih snaga NATO-a/Napulj (Italija), bataljon komandosa pri komandi naše 65. mehanizovane pešadijske brigade, koji je ranije bio raspoređen u sastav snaga NATO-a na Kosovu, je određen kao rezervna jedinica. Počele su neophodne pripreme za njegovo prebacivanje“.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije