U 10 bolnica u Hrvatskoj se javila 34 građanina zbog sumnje u trovanje gaziranim pićima

Datum: 09.11.2023
Podeli Tvituj

U 10 bolnica po Hrvatskoj javila se 34 građanina zbog sumnje na trovanje gazinarim pićima.

Na istoku Hrvatske, kako saznaje N1, pojavilo se nekoliko slučajeva, ali su srećom svi  blaže kliničke slike.

„Sve institucije rade svoj posao, najvažnije je da nema teških slučajeva“, rekao je za N1 Zagreb ministar zdravstva Vili Beroš.

U KBC Zagreb javilo se najviše pacijenata, njih 17. Dvoje od njih ima erozivne povrede, ali niko nije zadržan na bolničkom lečenju. U KBC Sestre milosrdnice javilo se šest pacijenata, a svih šest je otpušteno kućama i ni kod koga nisu utvrđene erozivne povrede. U zagrebačku kliničku bolnicu Merkur prijavilo se dvoje pacijenata. Jedan je zadržan na bolničkom lečenju, a jedan otpušten kući.

Jedan je pacijent zadržan u bolnici i u Rijeci.

Lekarima se javilo još troje pacijenata u Splitu, po jedan u Karlovcu, Varaždinu, Vinkovcima, Čakovcu i Virovitici. Kod pacijenta u Varaždinu utvrđene su erozivne povrede, ali nije zadržan na bolničkom lečenju, prenosi N1 Zagreb.

U sredu je u bolnicama širom Hrvatske pregledano više ljudi zbog sumnje na trovanje nakon što su konzumirali gazirana pića. Četiri su osobe hospitalizovane. Po naredbi Državnog inspektorata, Koka-kola je s polica povukla određene proizvode.

Prema prvim rezultatima analize, u sumnjivim uzorcima nije pronađeno ništa. Međutim, čekaju se još neke analize.

Prvi nalazi su pokazali da je s pićima sve u redu, ali se osim kiselosti treba istražiti i oksidacijsko djelovanje, upozorio je prof. Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

„Možemo reći da kada procjenjujemo kiselost i druge onečišćujuće tvari da se može dogoditi i njihovo oksidacijsko delovanje. Trebaju se pričekati rezultati od svih uzoraka“, naveo je Jukić, prenosi Jutarnnji list.

Prof. dr sc. Ante Jukić naglasio je da kada se procenjuju kiseline i druge materije, može se dogoditi da se kod kiselina treba gledati njihovo oksidacijsko delovanje. U ispiranju za dezinfekciju upotrebljava se kiselina koja nema jako veliku kiselost, ali ima jako oksidacijsko delovanje, objašnjava.

Iz kompanije Koka-kola u srijedu su potvrdili da privremeno povlače iz prodaje jednu seriju Coca-Cola Original Taste u plastičnoj ambalaži od pola litre i dve serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije