U Aziji pad dionica, Credit Suisse posuđuje milijarde dolara od Švicarske narodne banke

Datum: 16.03.2023
Podeli Tvituj

Dionice u Kini i Hong Kongu pale su u četvrtak, pod utjecajem novih zaliha energenata i nafte, jer je potez bez presedana nadležnih švicarskih službi da osiguraju likvidnost najvećem zajmodavcu Credit Suisseu potaknuo strah od bankarske krize.

Kineski blue chip indeks CSI300 .CSI300 pao je 0,56 posto do pauze za ručak, dok je Shanghai Composite Index .SSEC izgubio 0,49 posto.

Referentna vrijednost za Hong Kong Hang Seng .HSI pala je za 1,51 posto, dok je Hang Seng indeks kineskih poduzeća .HSCE izgubio 0,86 posto.

Azijske dionice pale su u četvrtak nakon što je Credit Suisse rekao da će posuditi do 54 milijarde dolara od Švicarske narodne banke kako bi ojačao likvidnost nakon što je pad njezinih dionica izazvao strah od potencijalne globalne financijske krize.

Ovo je najnoviji pad od pada Banke silicijske doline (Silicon Valley Banke, SVB) prošlog tjedna koji je doveo tržišta na rub pred sastanak Europske središnje banke (ECB) kasnije 16. ožujka.

"Sastanak ECB-a je zanimljiv jer će to biti prva narodna banka koja će se oglasiti nakon propasti Banke Silicijske doline", rekao je voditelj azijske valutne strategije u RBC Capital Marketsu, Alvin Tan.

U Kini cijene novih kuća porasle su najbržim tempom od srpnja 2021., popevši se za 0,3posto na mjesečnoj razini u veljači u odnosu na rast od 0,1 posto u siječnju.

To pridonosi pozitivnim podacima o ulaganjima u dugotrajnu imovinu i prodaji na malo.

"Tekući oporavak potrošnje i poboljšanje rasta ulaganja šalju ohrabrujuće znakove da kinesko gospodarstvo jača", naveli su analitičari Američke banke (Bank of America).

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije