U Srbiji javna debata o mogućnostima korišćenja nuklearne energije

Datum: 10.07.2024
Podeli Tvituj

Pet ministarstava potpisalo je 10. jula Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji sa 20 naučno-akademskih institucija i instituta. To je saopšteno na sajtu Vlade Srbije.

Time je, kako je ranije najavilo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije otpočela javna debata o mogućnostima mirnodopskog korišćenja nuklearne energiji u Srbiji.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je premijer Miloš Vučević, koji je rekao da se ovim ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

Reč je o moratorijumu na izgradnju nuklearnih elektrana na teritoriji Srbije, koji datira iz 1989. iz perioda socijalističke Jugoslavije.

Vučević je naveo da je moguće razvijati nuklearnu energiju uz zaštitu životne sredine i zdravlja stanovnika Srbije.

"Verujem u to da je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno", izjavio je Vučević, saopštila je Vlada Srbije.

Vučević je istakao da će pitanje električne energije biti "dominantno i strateško" i da će ulaganje u ovo oblast "biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države".

Memorandum su u Palati Srbija u Beogradu potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpskim nuklearnim društvom, Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakultetima ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Zvaničnici u Srbiji razmatraju razvoj i korišćenje nuklearne energije u okviru napora za smanjenje emisije ugljen-dioksida i okretanja od fosilnih goriva ka obnovljivim, zelenim izvorima energije. Srbija je potpisnica Deklaracije o Zelenoj agendi, usvojene 2020. na Samitu u Sofiji. Time se, zajedno sa drugim državama Zapadnog Balkana obavezala da će do 2050. u potpunosti izbaciti ugalj iz upotrebe.

U proizvodnji električne energije, prema podacima Agencije za energetiku, Srbija se trenutno mahom oslanja na termoelektrane na ugalj.

U Srbiji je 35 godina na snazi zabrana izgradnji nuklearki. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je 11. aprila da će predlog o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, pre nego što o njemu budu odlučivali poslanici, ići na javnu raspravu i slušanja.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije