Ukrajina će tužiti tri evropske zemlje

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je za Politiko u intervjuu objavljenom u ponedeljak ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Zabrane vlada tri srednjoevropske zemlje imaju za cilj da zaštite sopstvene poljoprivrednike od uvoza žita iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Poljska vladajuća stranka posebno želi da zaustavi taj tok jer je njen uspeh na izborima 15. oktobra usko povezan s podrškom ruralnog stanovništva koje je bilo ogorčeno povećanjem uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

“Važno je dokazati da su te radnje pravno pogrešne. I zato ćemo sutra pokrenuti pravni postupak”, rekao je Kačka u nedelju uveče, dodajući da Kijev planira merama da uzvrati protiv izvoza poljskog voća i povrća.

“Bićemo prisiljeni da uzvratimo i dodatnim proizvodima i zabranimo uvoz voća i povrća iz Poljske”, rekao je za Politico.

Tri zemlje su se pobunile protiv Evropske komisije, koja je prošlog petka odlučila da dopusti prodaju ukrajinskog žita širom EU.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije