Uoči samita lidera G20: Učesnici podeljeni oko Ukrajine i klime

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Lideri G20 okupljaju se danas na samitu u Nju Delhiju a na dnevnom redu dvodnevnog skupa biće rat u Ukrajini, postepeno ukidanje fosilnih goriva i restrukturiranje duga.

Duboka neslaganja oko nekih tema otežaće potpisivanje zajedničkog saopštenja na kraju samita u nedelju, navodi Frans pres.

Domaćin skupa, indijski premijer Narendra Modi, nada se da će pokazati sve veći diplomatski uticaj Indije i olakšati dijalog o Ukrajini ili o globalnom zagrevanju, u odsustvu predsednika Kine i Rusije, Si Đinpinga i Vladimira Putina.

U Nju Delhiju se danas posle podne očekuje i dolazak američkog predsednika Džozefa Bajdena. Na dnevnom redu Bajdenove posete je i sastanak sa indijskim premijerom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) jačaju svoje veze sa Indijom kako bi se suprotstavile Kini, uprkos različitim stavovima kad je reč o Rusiji – Indija se nije pridružila sankcijama protiv Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu, ili kad je reč o poštovanju ljudskih prava.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predvodiće rusku delegaciju, a kineski premijer Li Ćijang će predvoditi kinesku na samitu G20.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije