Vaginizam: Uzrok, simptomi i lečenje stanja koje izaziva izrazito bolne odnose

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Uzrok ovog stanja nije sasvim poznat, ali mogu ga potencirati povrede, psihički poremećaji ili strah od seksa.

Seksualno iskustvo najčešće je povezano sa zadovoljstvom i osećajem ispunjenosti, ali mnoge žene u seksu ne mogu uživati zbog vaginizma.

U društvu još uvijek postoje predrasude o ovom stanju i na njega se gleda kao na nešto sramotno, ali reč je o sve češćem problemu kod ženske populacije.

Vaginizam je vrsta seksualne disfunkcije kod koje se donji mišići vagine nesvesno, odnosno refleksno stežu kod pokušaja penetracije, stavljanja tampona ili menstrualnih čašica.

Žene koje muči vaginizam imaju problema i tokom ginekološkog pregleda jer stezanje vaginalnih mišića ne dopušta umetanje ginekoloških elemenata u vaginu, čime se onemogućuje adekvatan pregled.

Uzroci vaginizma

Shutterstock/MBLifestyle

Vaginizam se može pojaviti u kasnim tinejdžerskim godinama ili u ranoj odrasloj dobi kada osoba ima prvi polni odnos.

Neke žene razviju vaginizam tek kasnije u životu nakon godina redovnih seksualnih odnosa bez ikakvih problema.

Grčevi ili neprijatnost mogu se pojaviti svaki put kad postoji vaginalna penetracija ili ih možete imati samo u određeno vreme, na primer kod umetanja tampona ili ginekološkog pregleda.

Iako ne postoji tačan uzrok vaginizma, stručnjaci veruju da je ovo stanje povezano s fizičkim, psihičkim i seksualnim problemima.

Infekcije bešike i gljivične infekcije mogu pogoršati bol kod osoba s vaginizmom.

Ovo su ključni činioci koji mogu doprineti vaginizmu:

– poremećaji anksioznosti

– povrede pri porođaju

– prethodni hirurški zahvati

– strah od seksa ili negativni osećaji o seksu zbog prošlog seksualnog zlostavljanja, silovanja ili traume

Nevoljno stezanje vaginalnih mišića primarni je simptom vaginizma, ali ozbiljnost stanja razlikuje se od žene do žene.

Vaginizam može imati dodatne simptome, uključujući strah od vaginalne penetracije i smanjenu seksualnu želju povezanu s penetracijom.

Osim toga, kod nekih žena javlja se peckanje kod pokušaja penetracije ili umetanja tampona.

Međutim, žene koje imaju vaginizam i dalje mogu žudeti za seksualnim zadovoljstvom i orgazmima koje se može postići i na druge načine, ne samo penetracijom.

Vrste vaginizma

Postoje dve vrste vaginizma: primarni i sekundarni.

Kod primarnog žena nikada nije postigla vaginalnu penetraciju, dok je kod sekundarnog vaginalna penetracija postignuta jednom, ali više nije moguća.

Sekundarni vaginizam naziva se i stečeni, a mogu ga izazvati:

– psihološki problemi

– porođaj

– infekcije

– operacija

– menopauza

– povrede

Za vreme menopauze nivo estrogena pada, a javlja se i nedostatak podmazivanja i elastičnosti vagine, što snošaj čini bolnim, stresnim ili nemogućim.

Posledično takvo stanje kod nekih žena može dovesti upravo do vaginizma.

Nadalje, vaginizam ne treba mešati s dispareunijom, što je medicinski naziv za bolan polni odnos i najčešće ga uzrokuju ciste, upalne bolesti karlice i vaginalna atrofija.

Kako (iz)lečiti vaginizam?

Tretmani protiv vaginizma usmereni su na smanjenje refleksa mišića koji uzrokuje njihovu napetost. Ovo stanje takođe se može lečiti i na psihološkom nivou suočavanjem sa strahovima i nervozom.

Kod dijagnostikovanja vaginizma lekar će vas za početak ispitati sve o vašoj seksualnoj istoriji, strahovima i eventualnim traumama, dok fizički pregled najčešće uključuje pregled karlice i vagine.

Nakon razgovora i pregleda lekar će vam preporučiti neke od najčešćih terapija protiv vaginizma:

1. Fizikalna terapija

U radu s fizioterapeutom naučićete kako da opustite i kontrolišete mišiće karlice, što bi vam moglo dosta pomoći kod opuštanja mišića vagine.

Vaginalni dilatatori, odnosno predmeti u obliku tampona, mogu vam pomoći u smanjenju kontrakcija.

2. Kognitivno-bihevioralna terapija

Ova vrsta terapije pomaže u razumevanju kako vaše misli utiču na vaše emocije i ponašanje. To je efikasan tretman za anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj.

3. Seksualna terapija

Ako ništa drugo ne pomaže, možda bi vam koristila seksualna terapija. U radu s obučenim seksualnim terapeutom možete naučiti kako ponovo pronaći zadovoljstvo u svojim seksualnim odnosima. Na savetovanje možete doći sami ili povedite partnera.

4. Kegelove vežbe

Žene s vaginizmom mogu raditi vežbe kod kuće kako bi naučile kontrolisati i opustiti mišiće vagine. Najpoznatije vežbe za jačanje vaginalnih mišića su Kegelove vežbe koje se mogu izvoditi bilo gde i niko neće znati.

Lezite na leđa, savite koljna i probajte da se opustite. Stegnite mišiće karlice, vagine i trbušnjaka, baš kao da želite zaustaviti urin ili izmet. Držite mišiće napetima od dve do deset sekundi i ponovite vežbu 20 puta.

Nakon nekoliko dana umetnite jedan prst u vaginu dok izvodite vežbu, otprilike do nivoa prvog zgloba.

Počnite s jednim prstom i napredujte do tri. Osetićete kako vam se mišići vagine grče oko prsta, a uvek ga možete izvaditi ako vam je neprijatno.

Nakon nekog vremena trebalo bi da se naviknete na pritisak i podražaj, što bi vam moglo pomoći u borbi protiv vaginizma.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije