Vitamini i hrana koji sprečavaju pojavu karijesa na zubima

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Među najraširenijim bolestima u svetu je zubni karijes. Nažalost, više se leče posledice nego što se nastoji prevenirati pojava istog.

Pored svakodnevne higijene i redovnih stomatoloških pregleda, prevencija uključuje i zdrav životni stil, pri čemu je vrlo važan segment pravilna ishrana. Verovatno se pitate postoje li vitamini za zube i desni te kako ishranom sprečiti pojavu zubnog karijesa, ali i drugih oralnih bolesti, piše portal Kreni zdravo.

Uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni

Pre nego se upoznamo s najvažnijim vitaminima za zube i desni, treba obratiti pažnju na opšte smernice kad je u pitanju uticaj ishrane na zdravlje zuba i desni. Krenimo od najpoznatijeg saveta, a to je da slatkiši pogoduju nastanku karijesa.

Obratite pažnju na dodati šećer. Najčešće se nalazi u procesuiranoj hrani, a to je sva ona hrana s većim spiskom sastojaka, dugim rokom trajanja i neretko atraktivnim pakovanjem. Posebno se ovde misli na slatkiše, sokove i gazirana pića.

Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer kao izvor energije stvarajući kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ. To ne znači da šećer moramo u potpunosti izbaciti, ali svakako ga treba konzumirati u manjoj količini i tek povremeno.

S druge strane, povećajte unos svežeg voća i povrća, orašastih plodova i žitarica. Odnosno, uvrstite u svakodnevnu konzumaciju što više celovitih i neprerađenih namirnica jer nas one u svom izvornom obliku podstiču na žvakanje.

Dobro žvakanje hrane pogoduje stvaranju pljuvačke koja će neutralizovati nastale kiseline te nas prirodno štiti od nastanka karijesa. Dodajte koji badem ili orah te voćku u torbu za međuobrok.

Na tragu toga vrlo je važna i konzumacija dovoljne količine vode tokom celog dana. Redovna hidratacija pomaže u održavanju normalnog pH u ustima. Popijte koju čašu vode uz obrok, ali redovno pijte manje gutljaje vode tokom celog dana.

Već nam je dobro poznato kako mlečni proizvodi sadrže kalcijum, ali i fosfor koji je podjednako važan za zdravlje zuba. Osim nutritivne vrednosti koja se pozitivno odražava na zdravlje zuba, mlečni proizvodi takođe normalizuju pH u usnoj šupljini.

Vitamini za zube i desni

Uslov za očuvanje zdravlja, pa tako i zdravlja zuba i desni, je uravnotežena i izbalansirana ishrana. To je ona ishrana koja osigurava sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente, daje nam dovoljno energije te drži naš hormonski sistem i glikemiju stabilnom.

Pored uravnoteženosti, a što se odnosi na dovoljan unos proteina, masti i ugljenih hidrata, važna je raznolikost. Što više različitih grupa namirnica te različitih vrsta hrane unutar grupe unosimo, to smo sigurniji da zadovoljavamo potrebe za vitaminima i mineralima.

Kada govorimo o zdravlju zuba i desni, od posebne važnosti je nekoliko vitamina i minerala. Međutim, nedostatak drugih mikronutrijenata odraziće se na druge sisteme i organe u telu.

Kalcijum

Najpoznatiji mineral za zdravlje zuba i kostiju je kalcijum jer je ujedno i sastavni deo zubne gleđi. Da bi naši zubi ostali čvrsti, a kosti dovoljno guste, neophodno je unositi dovoljno kalcijuma. Svaki dan unesite oko 2 – 3 porcije mlečnih proizvoda kao što su:

 • jogurt
 • kefir
 • mleko
 • nemasni sir (npr. sveži ili zrnati sir).

Ako ne jedete mlečne proizvode, tada postoje alternative poput biljnih napitaka, mlečnih deserta i sl. Kod odabira takvih proizvoda vrlo je važno voditi računa o tome da:

 • ne sadrže dodati šećer
 • fortificirani su, odnosno obogaćeni kalcijumom, vitaminom D i drugim pojedinim mikronutrijentima.

Pored mlečnih proizvoda, kalcijum pronalazimo i u drugoj hrani za koju možda ne očekujemo da sadrži kalcijum, kao što je:

 • zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, kupus itd.)
 • semenke (sezam itd.)
 • orašasti plodovi (brazilski oraščić itd.)
 • tofu
 • sitna riba s kostima (sardine itd.).

Fosfor

Fosfor je drugi vrlo važan mineral za zdravlje kostiju i zuba. Upravo je odnos kalcijuma i fosfora bitan za kosti i zube te je fosfor važan za čvrstoću. Srećom, fosfor je široko rasprostranjen u namirnicama, stoga je njegov manjak vrlo redak.

Nalazi se u mesnim i mlečnim proizvodima, ribi, jajima, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama, ali i povrću. Fosfor je prisutan i u procesuiranoj hrani, u brojnim grickalicama i slatkišima.

Budući da se fosfor i više nego dovoljno nalazi u celovitim namirnicama, dodatan unos putem procesuirane hrane nije poželjan.

Vitamin D

Nadalje, uz kalcijum, vitamin D zauzima najpoznatije mesto u zdravlju kostiju i zuba. Naime, određeni vitamini i minerali deluju sinergistički, odnosno prisutnost nekog vitamina pozitivno utiče na status nekog minerala. U ovom je slučaju vitamin D bitan jer pomaže u apsorpciji kalcijuma.

To znači da putem ishrane možemo uneti dovoljno kalcijuma, ali ako nemamo i dovoljno vitamina D u telu, kalcijum se neće adekvatno apsorbovati. Posledično, može se razviti rahitis kod dece, odnosno osteomalacija kod odraslih.

Da bismo imali dovoljno vitamina D, potrebna nam je sunčeva svetlost, budući da ga u hrani ima malo. Izlaganje barem 15 minuta dnevno umereno jakom suncu biće dovoljno da osobe svetle puti osiguraju vitamin D. Osobe tamnije puti treba duže da se izlažu suncu.

U hrani se vitamin D uglavnom nalazi u:

 • masnoj ribi (losos, srdela, skuša, tuna)
 • žumancu
 • jetri bakalara
 • obogaćenim biljnim napicima.

Međutim, najsigurniji način za zadovoljenje potreba za vitaminom D je suplementacija, posebno tokom zimskih meseci. Pritom birajte vitamin D3 koji ima veću bioraspoloživost u odnosu na vitamin D2. Pre uzimanja suplemenata proverite status vitamina D i posavetujete se s lekarom ili nutricionistom.

Naime, ako se testovima utvrdi nedostatak vitamina D, lekar će prepisati terapijske doze vitamina D na recept. Drugim rečima, suplementi vitamina D bez recepta možda neće biti dovoljni.

Vitamin C

Vitamini za zube i desni koji takođe igraju važnu ulogu su oni topivi u vodi, tačnije, vitamin C i vitamini B grupe. Vitamin C sprečava krvarenje desni što je poznato kao skorbut. Ova bolest je prepoznata kod moreplovaca koji su plovili mesecima, a na brodu nisu imali dostupno sveže voće i povrće.

Vitamin C je antioksidans važan za imuni sistem, a njegov nedostatak se ogleda bolovima u zglobovima, umorom i iscrpljenošću, sporim zaceljivanjem rana i sl. Esencijalan je, što znači da ga moramo unositi putem hrane jer ga naš organizam ne može proizvesti samostalno.

Kako je vitamin Ctopiv u vodi, ne skladišti se, već se izlučuje. Zato treba da ga unosimo svaki dan, a namirnice najbogatije vitaminom C su:

 • paprika
 • jagode
 • citrusi
 • kivi.

Povrće i voće bogato vitaminom C skladištite na tamnom i hladnom mestu jer je vitamin C osetljiv na toplinu i svetlost.

Vitamini B grupe

Nadalje, vitamini B grupe sprečavaju upale i čuvaju oralno zdravlje. Posebno se ističu vitamini B2, B3, B6 i B12, a najbolje se apsorbuju kao kompleks, a ne pojedinačno.

Vitamini B grupe nalaze se u širokom rasponu namirnica, od životinjskih namirnica koje su posebno bitne za vitamin B12, pa do biljnih namirnica kao što su celovite žitarice. Vegani bi trebalo razmisliti o suplementaciji vitamina B12.

Vitamin A

Vitamini topivi u mastima, poput vitamina A i vitamina K, takođe su važni za oralno zdravlje. Vitamin A zahvaljujući toplivosti u mastima ima sposobnost skladištenja u telu. Bitan je, u kontekstu oralnog zdravlja, za zdravu sluznicu.

Vitamin A lako nadoknađujemo iz hrane, dok suplementacija kod nekontrolisanog unosa može biti toksična. Vitamin A nalazimo u hrani kao što je:

 • narandžasto voće i povrće (mango, kajsije, bundeva, šargarepa itd.)
 • riblje ulje
 • džigerica
 • mlečni proizvodi obogaćeni vitaminom A.

Vitamin K

Vitamin K omogućava zgrušavanje krvi pa kod njegovog nedostatka dolazi do krvarenja desni. Vitamin K delimično mogu proizvesti naše crevne bakterije, ali važno je pritom održavati dobro zdravlje creva putem pravilne ishrane.

Osim toga, vitamin K učestvuje u metabolizmu kalcijuma preusmeravajući kalcijum iz krvi prema kostima. Tako se sprečava poroznost kostiju, a istovremeno i održava zdravlje krvnih sudova. Vitamin K pronalazimo u biljnim namirnicama poput:

 • zelenog lisnatog povrća
 • orašastih plodova
 • mahunarki.

Zdravlje zuba važno je i za zdravlje srca!

Iako smo nabrojali određene mikronutrijente važne za zdravlje zuba i kostiju, raznolika, uravnotežena i umerena ishrana dovoljna je za celokupno zdravlje, uz kvalitetan san i redovnu fizičku aktivnost.

Zubi nam nisu važni samo za mlevenje hrane i s estetske strane. Zdravlje zuba i usne šupljine važno je i za zdravlje srca. Naime, bakterije iz usta mogu krvotokom doći do srca i uzrokovati upale.

Higijena, što manje dodatog šećera i procesuirane hrane, a što više celovite neprerađene hrane te redovni pregledi kod stomatologa provereni su recept za očuvanje zdravlja zuba i desni.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije