Za SAD 'neprihvatljiva' izjava izraelskog ministra o upotrebi atomske bombe

Datum: 07.11.2023
Podeli Tvituj

Sjedinjene Države nazvale su prijedlog izraelskog ministra o bacanju atomske bombe na Pojas Gaze neprihvatljivim i pozvale sve strane u sukobu da izbjegnu "retoriku mržnje".

"Premijer (Benjamin) Netanyahu i izraelska vlada odbacili su te riječi koje smatramo potpuno neprihvatljivima", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta, Vedant Patel, piše AFP.

"Važno je da se sve strane u sukobu suzdrže od retorike mržnje koja bi mogla zapaliti napetosti", rekao je.

Vlada premijera Netanyahua u nedjelju je suspendirala ministra za baštinu iz stranke krajnje desnice Amichaya Eliyahua "sa svih sjednica vlade" sve do nove naredbe.

"Eliyahuove izjave ne temelje se na realnosti", objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Izraelski premijer je dodao da njegova zemlja i vojska "postupaju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbjegli naštetiti nedužnima".

U intervju za izraelski radio Kol Barama, ministar Eliyahu odgovorio je novinaru da "je jedna od opcija baciti neku vrstu nuklearne bombe" na Gazu da ih se "sve pobije".

Eliyahu je naknadno pokušao popraviti svoju izjavu kazavši da je "metaforička", no izazvao je ogorčenje u arapskim zemljama.

Saudijska Arabija, koja je prije rata u Gazi počela pregovore u svrhu priznanja države Izrael, kritizirala je Netanyahua jer nije odmah smijenio ministra nakon takvih izjava.

Od 7. oktobra na izraelskoj strani ubijeno je najmanje 1.400 ljudi, uglavnom civila na dan kada je militantna organizacija Hamas počela napade bez presedana na Izrael.

Izrael je uzvratio razornim bombardiranjima na Pojas Gaze u kojima je, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, od ponedjeljka ubijeno više 10.022 ljudi, od kojih je više od 4.000 djece, podsjeća AFP.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije