„Zastava Kosova ispod proizvoda poreklom iz Srbije“, tržišta brkaju poreklo proizvoda

Datum: 16.09.2023
Podeli Tvituj

Zastava Hrvatske ispod proizvoda poreklom sa Kosova. Ono Kosova pod proizvodom poreklom iz Srbije. Mnogo crno-belih zastava. Uopšte nema mesta.

Ovako izgledaju police nekih prehrambenih radnji na Kosovu, iako po pravilima pored proizvoda moraju biti zastava zemlje iz koje dolaze.

Administrativno uputstvo, koje reguliše ovo pitanje, stupilo je na snagu 2019. godine.

Prema njegovim rečima, zastava porekla proizvoda mora biti jasno postavljena i uvek vidljiva potrošaču.

U nekim radnjama koje je posetio Radio Slobodna Evropa u Prištini, primećeno je da se ovo administrativno uputstvo ne primenjuje kako treba.

To potvrđuje i Tržišna inspekcija u Ministarstvu trgovine, industrije i preduzetništva Kosova, koja je za ove prekršaje izrekla više kazni.

Desetine kazni

Zamenik glavnog inspektora ove inspekcije Naim Hajra kaže za Radio Slobodna Evropa da je tokom protekle godine do sada ove godine izrečena 41 kazna za nestavljanje zastave porekla ispod proizvoda, dok je stiglo 65 pritužbi potrošača.

Na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, Hajra kaže da se preduzeća koja ne poštuju dotičnu administrativnu instrukciju, uključujući i nepostavljanje ispravne zastave porekla proizvoda, kažnjavaju novčanom kaznom od 400 do 20.000 evra.

Prema njegovim rečima, slučaj kada zastava ne odgovara pravom poreklu proizvoda je "prevara".

Hajra pretpostavlja da je stvarni broj prekršaja mnogo veći, ali da je broj inspektora koji bi ih proveravali veoma mali u poređenju sa hiljadama preduzeća.

Nažalost, Tržišna inspekcija trenutno ima samo tri inspektora, koji se bave provjeravanjem da li su postavljene zastavice porijekla [proizvoda]“, kaže Hajra.

Greškom...

Predstavnici dve kompanije na Kosovu, "Interek" i "Viva Fresh Store", u čijim radnjama se primećuje zabuna sa oznakama porekla proizvoda, nisu odgovorili na interesovanje Radija Slobodna Evropa zašto se to dešava.

Predstavnici privrednika kažu da je administrativno uputstvo o ovom pitanju teško sprovesti, ali ističu da je važno.

„Ova odluka je dodatno opterećenje za kosovska preduzeća. Velike prodavnice imaju veliki broj osoblja koje može da se pobrine za postavljanje zastava, ali imaju i veliki promet proizvoda i ponekad se roba premešta sa police na policu... Mogu se desiti i greške“, rekao je za Radio Slobodna Evropa.Žana Bećiri iz Privredne komore Prištine.

Administrativna direktiva o poreklu proizvoda stupila je na snagu pre više od četiri godine – odnosno ubrzo nakon što je Kosovo uvelo porez od 100% na proizvode poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Porez je preduzet kao odgovor na politiku ove dve zemlje protiv državljanstva Kosova i njegovog članstva u međunarodnim mehanizmima i organizacijama.

Kosovske vlasti su tada saopštile da će ovo administrativno uputstvo pomoći građanima da identifikuju proizvode poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da će uticati na promociju domaćih proizvoda.

„Na moju kupovinu utiču zastave“

Neki građani sa kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao u Prištini kažu da su naišli na proizvode koji ne odgovaraju zastavi porekla koja je postavljena pored njih.

„Za mene je veoma važno naseljavanje matičnih župa. Gledam zastave i znam odakle potiče taj proizvod. Kupujem nemačke, engleske i domaće proizvode. Kad je zastava Srbije, ja je ne kupujem“, kaže Hisnije Mulaj.

„Gledam u zastave i na moju kupovinu utiču zastave. Više volim da kupujem domaću ili kvalitetnu, a ne iz Srbije. Ali često se dešava da zastave budu pogrešno postavljene“, kaže Ill Rakovica.

Srbija je donedavno bila među zemljama sa najvećim prisustvom svojih proizvoda na Kosovu.

Srbija je od 2018. do aprila ove godine na Kosovo izvezla proizvoda u vrednosti od preko 1,3 milijarde evra.

Međutim, Vlada Kosova zabranila je skoro sav uvoz iz Srbije od 15. juna, kada su srpske snage uhapsile trojicu kosovskih policajaca.

Kosovo uvozi većinu robe iz susednih zemalja, ali i iz EU, pošto proizvodna industrija nije mnogo razvijena.

Kosovo u proseku godišnje uvozi robe iz različitih zemalja sveta u iznosu od 5 milijardi evra, dok izvozi u vrednosti manje od milijardu evra.

Sporazum Svetske trgovinske organizacije, kome Kosovo namerava da pristupi, zahteva od članica STO da primenjuju svoja pravila porekla proizvoda na nepristrasan, transparentan i održiv način. Sporazum takođe zahteva da pravila o poreklu ne ograničavaju, narušavaju ili remete međunarodnu trgovinu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije