Zbog aerozagađenja ograničena upotreba vozila u New Delhiju

Datum: 06.11.2023
Podeli Tvituj

Vlasti New Delhija će ograničiti upotrebu vozila na sedam dana između 13. i 20. novembra, kako bi se suzbilo zagađenje vazduha, rekao je ministar životne sredine Delhija, Gopal Rai.

Odluka je donesena nakon što je kvalitet vazduha u dalje u kategoriji "veoma loše".

Nova pravila omogućit će vozilima sa neparnim registarskim tablicama da saobraćaju na neparne datume, a na sličan način će vozilima sa parnim registarskim brojevima biti dozvoljeno kretanje drugim danima.

New Delhi se često svrstava među najzagađenije gradove u svijetu svake godine uoči početka zime u novembru, kada mirni vjetrovi i niska temperatura zadržavaju zagađivače koji se emituju iz mnogih izvora.

Kvalitet vazduha je u ponedjeljak opisan "ozbiljan", treći dan zaredom u gradu, saopštilo je savezno tijelo za kontrolu zagađenja, što je primoralo gradsku vladu da produži zatvaranje osnovnih škola do 10. novembra.

"Postoji mogućnost da će zagađenje vazduha porasti nakon praznika Divalija", rekao je Rai, misleći na hinduistički festival 12. novembra tokom kojeg se često pale petarde, koje su zabranjene, što pogoršava zagađenje vazduha.

Utakmica Svjetskog prvenstva u kriketu u kojoj su učestvovali Šri Lanka i Bangladeš održana je u Delhiju, a organizatori su instalirali prečistače vazduha u svlačionicama igrača i koristili prskalice za vodu kako bi smanjili zagađivače u vazduhu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije