Da li je Vučić spreman da se zbog Interpolove poternice odrekne Radoičića

Datum: 08.12.2023
Podeli Tvituj

Aleksandar Vučić će braniti i čuvati Milana Radoičića od izručenja Kosovu po Interpolovoj poternici, sve dotle dok njegova vlast na bilo koji način ne bude ugrožena, navode sagovornici Danasa, komentarišući međunarodne potrage za bivšim potpredsednikom Srpske liste i najbližim Vučićevim saradnikom po pitanju Kosova.

Ne isključuju, međutim, mogućnost da zbog stezanja obruča i međunarodnih pritisaka Radoičić, ipak, bude uhapšen u Srbiji.

Ko je sve na Interpolovoj poternici

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je nalog za hapšenje bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i još 19 osoba zbog tragičnih događaja koji su se 24. septembra dogodili u Banjskoj, na severu Kosova.

Kako Kosovo nije član Interpola, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a.

Osim Radoičića, kako tvrde Danasovi izvori  nezvanično, na Interpolovoj poternici našlo se još devetnaest osoba: Danilo Vasić, Lazar Smigić, Marjan Radojević, Milorad Kerstović, Milorad Jevtić, Momčilo Vukotić, Saša Perić, Nemanja Stanković, Stefan Radojković, Stefan Jovanović, Trajko Vasić, Uglješa Jaredić, Uroš Millić, Velko Đorđević, Vladimir Radivojević, Vladimir Vukotić, Vllasimir Andrić, Vukašin Jaredić i Aleksandar Milosavlević.

Milan Radoičić je, da podsetimo, preuzeo odgovornost za događaje u Banjskoj 24. septembra kada je u jutarnjim satima došlo do oružanog sukoba sa Kosovskom policijom. Tada je poginuo kosovski policajac Afrim Bunjaku, a drugi je ranjen, dok su ubijena i trojica Srba, a više njih ranjeno iz grupe koju je predvodio Milan Radoičić.

Milan Radoičić može biti nezgodan svedok

Sagovornici Danasa ističu da je više razloga zbog kojih će predsednik države sve dok bude mogao izbegavati da postupi po toj poternci.

Prvi i veoma bitan razlog je što Radojičić kad tad može biti nezgdan svedok u slučaju Banjske. Drugi razlog je što Srbija ne priznaje kosovsko pravosuđe, bez obzira što su UNMIK i Interpol uključeni.

Osim toga, kako navode, Radočićevo izručenje bilo bi eksplicitno priznanje nezavisnosti Kosova i najdirektnije kršenje srpskog Ustava.

I upravo to bi mogla biti Vučićeva opravdanja da ne postupi po Interpolovoj poternici, navode sagovornici Danasa.

„Očekivano je bilo da Priština neće odustati od zahteva da se Radoičić izruči kosovskim organima. Interpolova poternica, međutim, jeste iznenađenje zato što se nije očekivalo da bi Priština pribegla UNMIK-u za tako nešto“, kaže za Danas Ognjen Gogić, politikolog.

Prema njegovim rečima Kosovo je u više navrata pokušavalo da postane član Interpola u čemu ga je Srbija sputavala.

Kosovo i Srbija nemaju potpisane ekstradicione sporazume

Advokat Božo Prelević u izjavi za Betu navodi da vlasti u Beogradu na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne smeju da uhapse Milana Radoičića jer znaju da nije on sam organizovao sukob u Banjskoj 24. septembra, a pritom može da bide nezgodan svedok.

Prema njegovim rečima, za Srbiju bi bio i problem da ne postupi po Interpolovoj poternici u trenutku „kada se zna ko Radoičića štiti u Srbiji“.

Radoičić nije glavna tema Interpola

„Milana Radoičića brani i čuva predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlast je poprilično nespretno i štetno za ovu zemlju pokušala da sebe odbrani od događaja u Banjskoj tako što su pokrenuli postupak protiv Radoičića i odmah ga pustili na slobodu. Postavlja se pitanje ko je sve odgovoran za tragične događaje u Banjskoj, jer Radoičić sigurno nije mogao sam da nabavi ogromnu količinu naoružanja, vojne opreme, pa čak i borno vozilo. Nije Radoičiću palo na pamet da sam zbog sebe organizuje pobunu na severu Kosova“, kazao je Prelević.

Naglašava da Radoičić nije glavna meta Interpola i da to znaju i vlasti u Srbiji takođe, ali on bi mogao da ukaže na pravu metu.

„Zbog toga se u Beogradu ne vodi nikakav istražni postupak vezano za Banjsku. Kad bi tužilaštvo radilo svoj posao, zaključilo bi kolosalnu štetu koja je napravljena srpskim interesima u Banjskoj. Banjska je prelomna tačka posle koje više nema otpora na severu Kosova“, ocenio je Prelević.

Takođe smatra da vlasti u Beogradu neće ni uhapsiti ni izručiti Radoičića kosovskim vlastima i da će se zbog toga Srbija suočiti s ozbiljnim posledicama.

„Ne može se govoriti o zemlji s vladavinom prava u slučaju nepostupanja po Interpolovim poternicama. Nije samo pitanje Radoičićevo hapšenje i eventualno izručenje, već i zašto se protiv njega ne vodi postupak u Beogradu. Takav odnos aktuelne vlasti šalje poruku da je u Srbiji moguće napraviti oružanu grupu zbog koje će izginuti i biti ranjeno mnogo ljudi i da to za vlast ne predstavlja ništa. Ne postupanje tužilaštva u slučaju Banjska ukazuje da to nije bila Radoičićeva ideja“, ističe advokat Prelević.

„U ovom trenutku nema razloga za sumnju u zakonitost izdavanja poternica. Mislim da će Vučić odluku doneti kada utvrdi koliko će mu vlast biti ugrožena daljom opstrukcijom istrage. Kao i uvek, uradiće sve da bi ostao na vlasti“, navodi Olenik. Sličan stav ima i nekadašnja Vučićeva bliska saradnica Zorana Mihajlović.

„Imajući u vidu da Vučić koristi svoju porodicu u kampanji, pitanje je onda zasto se ne bi odrekao Radoičića. Čuvaće ga on koliko god bude mogao, na sve načine, jer Radoičić nije sam izveo teroristički napad, već je podržan iz Beograda i podizanjem vojske Srbije. Pa ima valjda odgovornih još. Uostalom, pokret Uvek za Srbiju još pre mesec dana najavio je da se istraga radi i da će poternice biti protiv Radoičića“, navodi Mihajlovićeva.

Dodaje da je strašna šteta koju čini Vučic čuvajući Radoičića, koji je u trenutku Banjske bio prvi potpredsednik Srpske liste.

„Čuvanje teroriste obeležava Srbiju kao zemlju koja brani terorizam. Najveća pretnja celom svetu je terorizam. Dakle ovo nije pitanje Vučića i njegovog saborovanja, ovo je pitanje Srbije. Dakle on može da govori kroz svoje medije kako su to pritisci od tog groznog zapada, ali od njegove vlsti pobeglo je 50 000 Srba sa Kosova“, zaključuje Mihajlovićeva.

Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke, smatra da kada Aleksandar Vućić bude uslovljen dilemom ili on i njegovo svevlašće ,ili neki od njegovih najbližih saradnika, uvek će izabrati svoju fotelju.

„Kao što nije dao Vulina pa ga je smenio u sred izborne kampanje, kao što se busao u grudi i vikao ne dam Gašića, pa ga je smenio posle prostačkog komentara, tako će se sada ekspresno odreći i Radoičića. Problem je što je za Vučića Radoičić jedan od potencijalno najopasnijih svedoka saradnika, koji mnogo zna o izuzetno bolnim aferama koje direktno vode do Aleksandra Vučića. Skandalozno je što se o slomu kosovske politike Aleksandra Vučića posle dramatičnih zbivanja u Banjskoj nije raspravlajlo u Narodnoj skupštini zahvaljujući kukavičluku režima“, ističe Milivojević.

Podseća da je Srbija mnogo puta u prošlosti iskusila kako izgleda odgovor međunarodne zajednice na srpske nepromišljene poteze i šizofrene ratne avanture u čijem kreiranju je skoro uvek učestvovao i Aleksandar Vučić, bilo kao mladi radikal, bilo kao ocvali naprednjak.

Da bi očuvao svoju fotelju Vučić će, ako treba, odreći i Radoičića

A advokat Aleksandar Olenik smatra da su Interpolove poternice bile očekivane i verovatno dogovorene iza zatvorenih vrata, a sve u sklopu prihvatanja Srbije da sprovede istragu i kazni odgovorne

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije