Milatović: Izjasniću se kao Crnogorac, govorim srpskim jezikom

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će se na popisu izjasniti kao Crnogorac koji govori srpskim jezikom dodajući da su se on i njegova porodica tako izjasnili 2011. godine.

„Po nacionalnoj pripadnosti sam Crnogorac, a govorim srpskim jezikom“, istakao je Milatović u sinoćnoj emisiji na Adria televiziji.

Sastanak premijera Milojka Spajića sa predstavnicima vladajuće većine, opozicije, saveta manje brojih naroda, civilnog sektora, Uprave za statistiku, te ministarstava ekonomije i ljudskih i manjinskih prava, koji je juče održan u Vladi i na kome je trebalo da se razgovara o izmenama Zakona o popisu i uspostavljanju softverskog rešenja za kontrolu unešenih podataka, protekao je u dobrom duhu, ali je okončan bez bilo kakvog konkretnog dogovora.

Demokratska partija socijalista (DPS) ostaje pri bojkotu popisa stanovništva Crne Gore, iako su kod premijera Milojka Spajića „videli spremnost“ da se ispune uslovi DPS za održavanje popisa, ali za to nema dovoljno vremena do 30. novembra kada bi trebalo da počne popisivanje. Potpredsednik DPS Jevto Eraković je danas za podgoričku TVE izjavio da nisu čuli od Spajića da popis mora početi 30. novembra, ali se za to „snažno zalaže“ predsednik Skupštine Andrija Mandić koji je jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ od čije podrške zavisi opstanak Vlade.

Nekada vladajuća stranka DPS traži da popis bude „kontrolisan“, da DPS ima „paritetan broj popisivača“, da se „jasno prati“ unos i obrada podataka i da se „implementira softversko rešenje“ da bi građani mogli da provere upis podataka koje su dali. Premijer Spajić je kazao da svako dalje odlaganje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog „fiskalnog trenutka“ u kojem je Crna Gora.

„U tom smislu svi moramo pokazati visok stepen odgovornosti“, istakao je Spajić posle sastanka sa delom opozicije, pojedinim ministrima i sektorom NVO. Od pre nedelju dana kada je Vlada izabrana i odlučeno da se popis stanovništva odloži za mesec dana, do 30. novembra, to je bio već drugi takav sastanak o popisu.

Prethodno je opozicija već bila odlučila da bojkotuje popis. Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije