Nesvakidašnje otkriće u Višem sudu u Podgorici: Svi detalji kopanja 30 metara tunela

Datum: 13.09.2023
Podeli Tvituj

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, posetio je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem stan iz kog je prokopan tunel do Višeg suda u Podgorici.

Tunel koji je potkopan ispod zgrade Višeg suda u Podgorici izlazi u stan naspram zgrade suda koji se nalazi u privatnom vlasništvu, što je ranije potvrdio crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Prema rečima crnogorskog ministra unutrašnjih poslova, akcija je pripremana dugo i liči na akcione filmove, kao i da je reč o napadu na sistem i državu.

Depo Višeg suda u Podgorici provaljen je kroz tunel pod zemljom koji su otkrile službenice tokom popisa deponovanih predmeta.

Jedna službenica osetila je strujanje hladnog vazduha, a potom je zajedno sa koleginicom iza jedne vitrine našle u zidu otvor tunela, pišu Vijesti.

Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Predsednik Višeg suda Boris Savić sumnjao je da je osoba koja je kopala tunel pokušala da dođe u blizinu sobe za zadržavanje i da je možda bilo pokušano neko bekstvo.

Depo pun dokaza

U depou suda čuva se dokazni materijal za gotovo sve sudske postupke.

Čuvaju se i dokumenta i predmeti krivičnih dela kao dokazni materijal i oko 9,5 tona droge, od čega dve tone kokaina i sedam tona marihuane.

Savić je naglasio da se u depou ne čuvaju kompjuteri Doa Kvona, uhapšenog trgovca kriptovalutama, koji je bio u središtu afere pred perlamentrane izbore 11. juna, a premijer Dritan Abazović ga je dovodio u vezu sa mandatarom Milojkom Spajićem.

Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Vijesti su pisale da je predmet protiv kavačkog kriminalnog klana jedan je o ispreturanih u depou podgoričkog Višeg suda, nakon što je mafija pronašla način da uđe u prostorije te institucije.

Prethodno je na društvenim mrežama objavljena fotografija otvora otkrivenog u depou Višeg suda koji vodi do tunela ispod zgrade.

Stan koji vodi podzemnim tunelom do zgrade suda iznajmljen je pre dva meseca i trenutno se traga za onima koji su boravili u njemu, prenele su Vijesti.

Dužina tunela iznosi 30 metara.

Kako je došlo do obijanja depoa Višeg suda istraga bi trebalo da utvrdi pregledom video nadzora, veštačenjem tragova koji su uzeti tokom uviđaja kao i poligrafskim testiranjem zaposlenih u toj instituciji, navode Vijesti. Takođe, nakon popisa dokaznog materijala iz depoa, znaće se da li nešto nedostaje.

Abazović: Mafija neće pobediti državu

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić posetili su stan iz kog je prokopan tunel do Višeg suda.

Abazović je nakon obilaska stana kazao da neko iz Višeg suda mora biti uključen u ove aktivnosti jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda, kao i da će tražiti odgovornost predstavnika te institucije.

Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

„Mafija, koliko god bila snažna finansijski, koliko god imala podršku unutar institucija sistema, uključujući i sudstvo, neće pobediti državu. To koliko je narko-kartel involviran u Crnoj Gori, to je iznad svega što neko može da zamisli. Smatram da su oni mnogo desetkovani i da su ovo potezi očajnika, verovatno u pravcu da se kontaminira dokazni materijal. Ali evo, kako su i ranije pokušavali, mislim da je i ovo osujećeno i da treba da vidimo da one koji su ovo napravili privedemo pravdi“, kazao je Abazović.

Traži se ostavka predsednika suda

Andrej Milović, funkcioner Pokreta Evropa sad, kazao je da bi predsednik suda Boris Savić morao da podnese ostavku, zbog profesionalnih razloga.

„Obijanje depoa za čuvanje dokaza Višeg suda u Podgorici samo je još jedan dokaz stanja u crnogorskom pravosuđu“, kazao je on.

Flickr/Vlada Crne Gore

Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za pomirenje, takođe je pozvao predsednika suda da podnese ostavku.

„Ko je ukrao drogu iz Višeg suda? Zdrav razum ukazuje na postojanje saradnje vlasnika kokaina i nekih članova narko-kartela iz Višeg suda“, kazao je on.

Dragan Vukić iz Socijalističke narodne partije pozvao je ministre pravde i unutrašnjih poslova da predlože sazivanje hitne sednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

On je ocenio da je obijanje depoa skandalozno i zabrinjavajuće, kao i da postoje indice da su pokradeni materijalni dokazi koji su čuvani za dokazivanje teških krivičnih dela, uključujući trgovinu i zaplenjenu drogu, pišu Vijesti.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije