Neočekivane namirnice koje bi mogle da dovedu do bolesti srca

Datum: 28.10.2023
Podeli Tvituj

Neke namirnice, iako zdrave, ako se konzumiraju u velikim količinama i prečesto mogu dovesti do povećanja holesterola, a dugoročno i do srčanih oboljenja.

Među njima se izdvaja punomasno mleko, orasi i kokosovo ulje.

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora u održavanju zdravlja vašeg srca. Verovatno već znate da hrana koju jedete ima važnu ulogu u zdravlju vašeg srca, posebno kada je u pitanju vaš holesterol.

Pored dodavanja hrane bogate antioksidansima u vašu ishranu, takođe je ključno da ograničite unos štetnih sastojaka koji bi mogli da dovedu do porasta holesterola tokom vremena.

Iako postoji mnogo uobičajenih krivaca koje većina ljudi zna da izbegava, kao što su pržena hrana i brza hrana, postoji i nekoliko za koje možda niste ni svesni da predstavljaju rizik.

Kokos i kokosovo ulje

Verovatno ste čuli ponešto o prednostima kokosovog ulja, bilo da ga nanosite na kosu za dodatni sjaj i mekoću ili ga dodajete svojim obrocima za malo sagorevanja masti. Međutim, ako ne budete oprezni, prevelika konzumacija može dovesti do povećanja holesterola.

Kokos i kokosovo ulje sadrže veoma velike količine zasićenih masti. Zasićene masti su povezane sa povećanim nivoima LDL ili lošeg holesterola. Kada se LDL poveća, raste i rizik od srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Iako su ove namirnice generalno dobre u umerenim količinama, ograničavanje vašeg unosa je važan korak koji treba preduzeti.

Orašasti plodovi

Orasi se često smatraju jednom od najzdravijih grickalica, a kada se jedu u umerenim količinama, mogu čak biti odlični za vaše srce. Međutim, ovo se može promeniti ako ih jedete prečesto.

Iako su zdravi u umerenim količinama, orašasti plodovi mogu lako dovesti do povećanja holesterola i srčanih oboljenja ako se jedu u većim količinama.

Orašasti plodovi su prirodno bogati kalorijama, zasićenim mastima i zdravim mastima. Višak može dovesti do povećanja telesne težine i povećanja nivoa LDL ili lošeg holesterola. Ovo na kraju može dovesti i do srčanih bolesti.

Punomasno mleko

Mleko je bogato kalcijumom, vitaminom D, kalijumom i mnogim drugim hranljivim sastojcima, što sve nudi prednosti za vaše opšte zdravlje. Međutim, nutricionisti preporučuju izbegavanje punomasnog mleka ako vam je prioritet niži holesterol ili zdravije srce.

Mleko je bogato kalorijama, mastima i zasićenim mastima. Ovo može dovesti do povećanja telesne težine i nivoa LDL ili lošeg holesterola. Povećanje nezdrave telesne težine i konzumacija zasićenih masti povezani su sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja,prenosi Klix.ba.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije